Quantcast

Inloopavond Glasvezel in het Buitengebied Markelo

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Glasvezel in het Buitengebied, onderdeel van Delta Infratechniek, wil een open glasvezelnetwerk aanleggen in een deel van het buitengebied van Markelo. Op dit open netwerk kunnen diverse providers hun internet- en televisiediensten aanbieden. 

Om bewoners van het buitengebied van Markelo (province Overijssel) te informeren over de plannen, organiseert Glasvezel in het Buitengebied morgen, woensdag 9 november 2017, een inloopavond. Belangstellenden zijn tussen 18.30 en 21.00 uur welkom in de Openbare Daltonschool Elserike in Markelo. Delta Infratechniek zal daar aanwezig zijn om vragen te beantwoorden over het beoogde glasvezelnetwerk.

Geïnteresseerden kunnen zich nog een week – tot 16 november – aanmelden bij Glasvezel in het Buitengebied. Delta Infratechniek heeft een minimale deelname van 50% nodig om het project door te laten gaan. Op 4 november stond de teller op 14% aanmeldingen.

In het aansluitgebied van Glasvezel in het Buitengebied is ook Glasvezel Buitenaf actief. Op sommige plaatsen komen dan ook twee glasvezelnetwerken. Het grote verschil zit volgens het bedrijf in het bedrag dat de belangstellenden voor hun aansluiting moeten betalen. Glasvezel Buitenaf rekent een vastrecht van € 9,95 per maand, levenslang. Glasvezel in het Buitengebied rekent een eenmalig bedrag van € 675 euro. Daarnaast is er een ruimere keuze providers beschikbaar.

Markelo is niet het enige gebied waar Glasvezel in het Buitengebied zich op richt. In het buitengebied van Rijssen-Holten wordt volgens het bedrijf later dit jaar gestart met de aanleg van glasvezel. Ook in Hexel en Zuna legt Glasvezel in het Buitengebied een netwerk aan. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de POP. Naar verwachting zijn de werkzaamheden voor 1 december afgerond en kunnen de eerste bewoners een glasvezelabonnement afsluiten. 

Delta Infratechniek werd in 2013 in Rijssen opgericht met als doel het buitengebied te voorzien van glasvezel. Het bedrijf zoekt naar inventieve manieren om glasvezel zo goedkoop en efficiënt mogelijk uit te rollen. Daarbij werd in Rijssen gebruik gemaakt van een techniek om glasvezels door het drukrioolstelstel te blazen. De gemeente Rijssen-Holten stelde daar haar drukriool voor beschikbaar. In de loop der tijd werd ervaring opgedaan met verschillende technieken en methoden zoals frezen, boren en ploegen om glasvezel efficiënt aan te leggen. 


Regio-Glasvezel sluit bedrijventerrein De Kooi II in Hoogerheide aan

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Na de Kooi is nu ook bedrijventerrein de Kooi II in Hoogerheide aangesloten op het zakelijke glasvezelnetwerk van Regio-Glasvezel.

In 2015 werd Regio-Glasvezel tijdens de aanleg van het glasvezelnetwerk op bedrijventerrein de Kooi in Hoogerheide, benaderd om De Kooi II ook van glasvezel te voorzien, zo laat accountmanager Fred da Graça van het bedrijf weten. Op dit moment is het eerste bedrijf op De Kooi II aangesloten en er zijn gesprekken met meerdere partijen die zich op het terrein willen vestigen.

De Kooi II is een uitbreidingsgebied van de Kooi; een onderdeel van de Maintenance Valley. De maintenance Valley is een vestigingsplaats voor bedrijven op het gebied van militair en civiel vliegtuigonderhoud. 

Aanleg glasvezelnetwerk Midden-BrabantGlas in januari 2017 van start

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Na een hectische voorbereidingsperiode is het zo ver: Midden-BrabantGlas kan van start met de aanleg van een glasvezelnetwerk. Op 14 januari 2017 gaat de eerste schop in de grond in de gemeente Gilze.

Anderhalf jaar heeft de voorbereidingsfase geduurd. Midden-BrabantGlas  ontstond in mei 2015 naar het model van KempenGlas. In april van dit jaar werden de onderliggende coöperaties GilzeEnRijenGlas, Baarle-NassauGlas, LangstraatGlas en GroenewoudGlas opgericht, die de uitvoering van de deelprojecten op zich zouden gaan nemen. In totaal bestrijkt het project 16 gemeenten en is er een bedrag van 12 miljoen euro mee gemoeid.

Inmiddels lijken alle lichten op groen te staan. De financiering is rond, de coöperatieleden hebben tijdens de drukbezochte ALV hun goedkeuring gegeven. Midden-BrabantGlas kan door naar de volgende stap: de daadwerkelijke aanleg van het netwerk. GilzeEnRijenGlas kan als eerste coöperatie aan de slag. Op 14 januari 2017 wordt het officiële startschot gegeven voor aanlegwerkzaamheden.

Het eerste van de negen verdeelstations komt in Gilze te staan. Op dit verdeelstation worden 645 woningen en adressen aangesloten. Volgens Midden-BrabantGlas kunnen de eerste aansluitingen in april van volgend jaar geactiveerd worden. Daarna wordt het netwerk uitgebreid richting de Belgische grens en vervolgens richting Berkel-Enschot en Haaren. In totaal wordt 600 kilometer glasvezelkabel gelegd in Midden-Brabant. 

Glasvezel informatieavonden Mabib in Boxtel

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Mabib gaat binnenkort van start met de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied van Boxtel. Om de bewoners en bedrijven in het aansluitgebied te informeren, organiseert het bedrijf drie informatieavonden. 

De Maatschappij voor Breedband in Brabant (Mabib) heeft zich tot doel gesteld om alle adressen in het buitengebied van Brabant, die geen beschikking hebben over een coax aansluiting, te voorzien van glasvezel. Het buitengebied van Boxtel komt als eerste aan de beurt. Nog dit jaar starten de werkzaamheden.

Tijdens de bewonersavonden krijgen bezoekers uitgebreide informatie over de aanleg van het glasvezelnetwerk en de planning van Mabib. Ook zijn de service providers Solcon, CBizz en Weserve aanwezig om informatie te geven over de beschikbare diensten zoals internet, telefonie en televisie.

De eerste informatieavond vindt plaats op maandag 14 november 2017 bij recreatiepark Dennenoord in Boxtel. Voor bewoners van Kasteren, Langenberg en Schijndelsedijk staat op woensdag 16 november a.s. een informatiebijeenkomst in boerderij ‘t Dommeltje gepland. Bewoners van Kleinder, Liempde en Liempde Zuid kunnen op 22 november terecht in Dienstencentrum Kloosterhof in Liempde. Alle informatieavonden starten om 20.00 uur. Om 19.30 uur gaan de deuren open. 

Glasvezel De Wolden wint European Broadband Award 2016

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Stichting Glasvezel De Wolden heeft de European Broadband Award 2016 in de categorie ‘Sociaaleconomische impact en betaalbaarheid’ gewonnen. Euro Commissaris Günther Oettinger maakte maandagavond in Brussel de winnaars van de awards bekend.

Vorige maand werd bekend dat twee Nederlandse initiatieven genomineerd waren voor een European Broadband Award. Glasvezel De Wolden (FibreOptic De Wolden) ging gisteren met de prijs in de categorie ‘Sociaaleconomische impact en betaalbaarheid’ naar huis. De zes meegereisde vrijwilligers van Glasvezel De Wolden sprongen een gat in de lucht toen bekend werd dat zij de award gewonnen hadden. Volgens de jury verraste Glasvezel De Wolden omdat het project geen gebruik maakt van EU-geld. Het initiatief liet daarmee projecten in Estland, Catalonië en Polen achter zich.

Fryslân Ring werd genomineerd in de categorie ‘Openess and Competition’. De Friese coöperatie zag de award in deze categorie echter naar een Oostenrijks project gaan.

De European Broadband Awards worden uitgereikt aan bijzondere Europese breedbandinitiatieven. De prijs is bedoeld om kennisuitwisseling te stimuleren en om ervaringen met succesvolle breedbandprojecten te delen. Op deze manier hoopt men een bijdrage te leveren aan het behalen van de Europese breedbanddoelstellingen in 2020: een volledige dekking van internet met een snelheid van minimaal 30 Mbps. 

Glasvezel voor buitengebied Salland Zuid

Image may be NSFW.
Clik here to view.

CIF gaat ook in het buitengebied van Salland Zuid glasvezel aanleggen. Het bedrijf maakte gisteren bekend dat het benodigde aantal aanmeldingen ruim is behaald.

CIF legt op verschillende plaatsen in het buitengebied van Overijssel glasvezel aan. Voorwaarde is wel dat minimaal 50% van de huishoudens in het aansluitgebied zich aanmeldt voor een abonnement. In de afgelopen periode werd aan de inwoners van Salland Zuid gevraagd of zij glasvezel wilden. Samen met de initiatiefgroep SallandGlas is er flink campagne gevoerd om de benodigde aanmeldingen binnen te halen.

De interesse bleek groot: 63,4% van de huishoudens schreef zich in. Ruim voldoende voor CIF om een glasvezelnetwerk aan te gaan leggen. Volgens Piet Grootenboer, directeur van Glasvezel Buitenaf, is het percentage aanmeldingen erg hoog. “Het hoogste percentage dat we tot nu toe door middel van een vraagbundeling gehaald hebben.”

Ook wethouder Frits Rorink van de gemeente Deventer is heel tevreden dat het buitengebied van zijn gemeente glasvezel krijgt. “Met de aanleg van glasvezel in Salland Zuid gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. We hebben er ook hier in Deventer hard aan getrokken.”

In het buitengebied van Salland Zuid gaat het om ongeveer 2.800 huishoudens in de gemeenten Raalte, Olst-Wijhe en Deventer. Nog dit jaar start aannemer Volker Wessels Telecom B.V. met de voorbereidingen. Naar verwachting zal het glasvezelnetwerk in Salland eind 2017 klaar zijn. 

Spitters gaat glasvezelnetwerk buitengebied Gilze en Rijen aanleggen

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Glasvezelcoöperatie GilzeEnRijenGlas heeft aannemer Spitters uit Waalre gecontracteerd voor de aanleg van haar glasvezelnetwerk in het buitengebied van de gemeente Gilze en Rijen (Noord-Brabant). 

Vorige week werd tijdens de Algemene Leden Vergadering van de coöperatie akkoord gegeven voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied van Gilze en Rijen. Op 14 november werd de financieringsovereenkomst voor het project ondertekend. De volgende stap was het verstrekken van de opdracht aan een aannemer.

Afgelopen vrijdag al kon de overeenkomst tussen aannemer Spitters en de coöperatie gesloten worden. Twee bestuurders van Midden-BrabantGlas, voorzitter Joost Bol en Penningmeester Johan Martens, twee bestuurders van GilzeEnRijenGlas, voorzitter Peter Wouters en vice-voorzitter Antonet Krol-Graat en directeur van Spitters Ad van Ginneken zetten tijdens een feestelijke bijeenkomst in Bavel hun handtekening onder de overeenkomst.

De aanlegwerkzaamheden die nodig zijn voor het glasvezelnetwerk gaan binnenkort van start. Op 14 januari 2017 gaat de officiële ‘eerste schop’ in de grond. 

Aanleg glasvezelnetwerk Oud-Loosdrecht gestart

Image may be NSFW.
Clik here to view.

De Oud-Loosdrechtsedijk en De Zodde in Oud-Loosdrecht (Noord-Holland) krijgen glasvezel. Breedband Loosdrecht is vorige week gestart met de graafwerkzaamheden.

Twee jaar geleden startten enkele ondernemers en inwoners van Oud-Loosdrecht een onderzoek naar de mogelijkheden om glasvezel aan te leggen. De interesse onder de bewoners bleek groot genoeg om de plannen verder uit te werken. Commerciële partijen bleken niet geïnteresseerd om het gebied te verglazen. De initiatiefgroep besloot daarom onder de naam Breedband Loosdrecht een eigen netwerk aan te leggen.

Breedband Loosdrecht gaat het glasvezelnetwerk aanleggen rond De Zodde en de Oud-Loosdrechtsedijk. Inmiddels zijn alle voorbereidingen getroffen en alle contracten getekend. Op maandag 14 november kon gestart worden met de aanleg van het glasvezelnetwerk.

Breedband Loosdrecht werkt in de beginfase samen met glasvezelprovider PLINQ voor zowel de particuliere als de zakelijke markt. Na de afronding van de aanleg van het netwerk zullen de internet-, televisie- en telefoniediensten van meer providers beschikbaar komen via het open netwerk.  


Friesland gaat glasvezel stimuleren met lening

Image may be NSFW.
Clik here to view.

De provincie Friesland wil marktpartijen door middel van een lening er toe bewegen om de glasvezel aan te leggen in de witte gebieden van de provincie. Het plan om met kabelbedrijf Kabelnoord in zee te gaan om de provincie verder te verglazen, is daarmee van tafel.

Het oorspronkelijke plan was dat Kabelnoord in de witte gebieden in Friesland breedband aan zou leggen. Om het project te kunnen financieren zou de provincie een aandelenparticipatie in het kabelbedrijf nemen. Na een uitvoerig onderzoek naar de juridisch haalbaarheid is nu gebleken dat er te veel risico’s aan deze constructie verbonden zijn.

Volgens de provincie zou de aandelenparticipatie gezien kunnen worden als staatssteun, wat niet toegestaan wordt door de Europese Commissie. Gedeputeerde Poepjes zegt daarover: “Wij kunnen alleen verder met de aanleg van glasvezel, als de aanpak juridisch volledig waterdicht is. Voor de zomer heb ik opdracht gegeven extra juridische controles te doen, om zeker te stellen dat deze aanpak gerechtelijk stand zou houden. Dat bleek niet zeker het geval.”

De provincie Friesland heeft er daarop voor gekozen om het traject met Kabelnoord te stoppen. Inmiddels is een nieuwe koers uitgezet. De provincie stelt via een tender een marktconforme lening ter beschikking aan marktpartijen. Naar verwachting kan de tender in mei volgend jaar worden opengesteld. Volgens de gedeputeerde hebben zich in de afgelopen periode al marktpartijen gemeld die interesse hebben om glasvezel aan te leggen in de witte gebieden. 

Buitengebied Hoogeveen in 2017 op glasvezel

Image may be NSFW.
Clik here to view.

De dorpen Pesse, Fluitenberg en Stuifzand (Hoogeveen, Drenthe) krijgen glasvezel. Dat is het resultaat van onderhandelingen tussen initiatiefgroep ZaandDörpen op Glas, de gemeente Hoogeveen, RENDO en CIF

Al lange tijd pleitte de werkgroep ZaandDörpen Op Glas (ZDOG) voor glasvezel in de dorpen rond Hoogeveen. De groep realiseerde zich echter al snel dat zij daarvoor de samenwerking moest zoeken met grotere spelers in de markt. Daarbij viel de keuze op CIF. Voor CIF is dit een belangrijke stap: Het is de eerste convenant in de provincie Drenthe.

Op maandag 28 november werd de samenwerkingsovereenkomst tussen de verschillende partijen getekend. Hierdoor kan in het eerste kwartaal van 2017 onder de naam Glasvezel Buitenaf gestart worden met de glasvezelcampagne. Tijdens deze campagne moet minimaal 50% van alle huishoudens in het gebied een glasvezelabonnement afsluiten. Wordt deze drempel gehaald, dan kan in het tweede kwartaal gestart worden met de aanlegwerkzaamheden en heeft eind 2017 het hele buitengebied van Hoogeveen de mogelijkheid om aan te sluiten op glasvezel.  

Het aansluitgebied omvat ongeveer 2.500 aansluitingen. Volgens CIF is er een bedrag van tussen 5 en 7,5 miljoen euro gemoeid met het project. Naast de aanleg van glasvezel in de dorpen Pesse, Fluitenberg en Stuifzand, worden ook de inwoners in de grijze gebieden - de kernen in de buitendorpen – in de komende vijf jaar in de gelegenheid gesteld om een glasvezelaansluiting te krijgen. 

Subsidiepot breedband provincie Overijssel ongebruikt

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Overijssel heeft 56 miljoen aan subsidiegeld ter beschikking voor de aanleg van glasvezel. Dit bedrag blijft grotendeels ongebruikt, nu blijkt dat Cogas geen subsidie aanvraagt voor de verglazing van het buitengebied van de provincie, schrijft Tubantia

Cogas legt in het Twentse buitengebied op verschillende plaatsen glasvezel aan. Het bedrijf financiert dit project zonder de subsidie die de provincie Overijssel beschikbaar heeft gesteld om glasvezel aan te leggen in de zogenaamde witte gebieden – gebieden waar nog geen enkele breedbandverbinding beschikbaar is.

Volgens adviesbureau Stratix kiest Cogas voor een eigen financieringsmodel uit angst dat de subsidieverstrekking uitloopt op onduidelijkheid. Er hebben zich in de afgelopen periode al verschillende situaties voorgedaan waarbij een overheidssubsidie werd bestempeld als staatssteun. Staatssteun voor breedbandprojecten wordt gezien als concurrentievervalsing en is verboden door de Europese Commissie.

Cogas legt uit dat onduidelijkheid over vermeende staatssteun niet de enige reden is om geen subsidie aan te vragen. Het is financieel ook niet noodzakelijk. Het bedrijf weet de gemiddelde kostprijs voor een glasvezelaansluiting onder de 2.500 euro te houden. Pas wanneer de kosten boven 2.500 euro uitkomen, kan er een beroep worden gedaan op een subsidie. De provincie Overijssel houdt nu een bedrag van ongeveer 56 miljoen op de plank. 

Aantal glasvezelaansluiting in Q3 weer gestegen

Image may be NSFW.
Clik here to view.

In het derde kwartaal van 2016 is de Nederlandse breedbandmarkt weer gegroeid. Het aantal glasvezelaansluitingen steeg met bijna 3 %. Dat blijkt uit het Dutch Broadband 2016 Q3 rapport van Telecompaper. 

In de maanden juli tot en met september van dit jaar is de Nederlandse breedband-markt wederom gegroeid. Er kwamen 37.000 aansluitingen bij. Aan het einde van het derde kwartaal van 2016 waren er circa 7,28 miljoen breedband aansluitingen geactiveerd. In vergelijking tot eerdere kwartalen is de groei wel minder sterk. Glasvezel blijft met 2,9 % de belangrijkste bijdrage aan de groei van de breedbandmarkt leveren.

De kabel blijft de meest populaire breedbandtechnologie in ons land en telt inmiddels 3,3 miljoen aansluitingen. Glasvezel neemt 15% van de totale breedbandmarkt voor haar rekening. DSL verloor weer wat terrein waarmee het marktaandeel tot onder de 40 % is gezakt.

Het aantal breedbandaansluitingen zal in 2016 in totaal met 2,5 % stijgen, voorspelt Telecompaper. Voor de periode tot 2020 wordt een toename van 1,9 % verwacht. De omzet zal in deze periode jaarlijks met circa 1,3 % toenemen. 

Nog geen duidelijkheid over glasvezel voor bedrijventerreinen Berkelland, Salland en Winterswijk

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Ondernemers op de bedrijventerreinen in Berkelland, Salland en Winterswijk moeten nog even geduld hebben voor er bekend wordt of zij een glasvezelaansluiting van Cogas gaan krijgen. Glasvezel Buitenaf meldt op haar website dat op dit moment nog niet bekend is of de benodigde 50% aanmeldingen behaald is. 

Na een aantal succesvolle campagnes in Twente heeft Cogas plannen om ook de bedrijventerreinen in Berkelland, Salland en Winterswijk te gaan voorzien van een glasvezelnetwerk. In de afgelopen weken werd een vraagbundeling georganiseerd. Wanneer 50% van de ondernemers op de bedrijventerreinen zich aanmeldt, gaat Cogas de terreinen verglazen. De inschrijftermijn liep op maandag 5 december af.

Vandaag laat Glasvezel Buitenaf op haar website weten dat de aanmeldingen op dit moment worden geïnventariseerd. Afgelopen vrijdag stond de teller op 28% voor Berkelland, wat betekent dat er nog 51 extra aanmeldingen nodig zijn om glasvezel aan te kunnen leggen op de bedrijventerreinen. In Salland had 26% van de bedrijven zich aangemeld. In Winterswijk had afgelopen vrijdag 33% van de bedrijven in Winterswijk een glasvezelabonnement afgesloten. Later deze week zal bekend gemaakt worden of de 50% is gehaald en of er glasvezel aangelegd zal gaan worden.

Brandstofleiding krijgt tweede leven als glasvezelbuis

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Glasvezelbedrijven Eurofiber en Fore Freedom hebben een nieuwe bestemming gevonden voor ongebruikte brandstofleidingen van defensie: ze worden ingezet om in hoog tempo het glasvezelnetwerk uit te breiden.

Een win-win voor mens en milieu noemen ze het: partners Fore Freedom en Eurofiber nemen ongebruikte brandstofleidingen van Defensie Pijpleiding Organisatie (DPO) in gebruik voor de uitbreiding van het glasvezelnetwerk. Ze ontwikkelden een nieuwe techniek waarmee de stalen leidingen ingezet kunnen worden als glasvezelbuis. Door glasvezelkabels door de ongebruikte leidingen te blazen is het mogelijk om locaties die eerder buiten bereik waren, duurzaam en kostenefficiënt aan te sluiten op glasvezel.

Met de traditionele methoden moet er eerst worden gegraven om een kunststof mantelbuis aan te leggen, waarna de glasvezelkabel onder hoge druk door de buis wordt geblazen. De nieuwe methode bespaart de partijen een groot deel van het graafwerk. Daarmee is het ook veel sneller. Tijdens een proefproject in de Belgische grensstreek werd in 50 minuten een glasvezelverbinding van meer dan zes kilometer gerealiseerd. Met de traditionele methoden zou dit maanden hebben gekost.

DPO beheert in Nederland ongeveer 550 kilometer aan actief gebruikte pijpleidingen voor het vervoer van brandstof naar luchtmachtbases en commerciële klanten. Daarnaast ligt er een groot aantal leidingen die niet meer gebruikt worden. Met het proefproject krijgen deze leidingen weer een tweede leven als communicatie-infrastructuur. 

Glasvezel voor bedrijventerreinen Berkelland, Salland en Winterswijk

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Na de buitengebieden is het nu de beurt aan de bedrijventerreinen in Berkelland, Salland en Winterswijk. CIF gaat ook hier glasvezel aanleggen.

Glasvezel Buitenaf maakt bekend dat er voldoende animo is om de aanleg van een glasvezelnetwerk op de bedrijventerreinen mogelijk te maken. De inschrijvingstermijn sloot afgelopen maandag, maar het was nog enige tijd onduidelijk of de benodigde 50% aanmeldingen behaald was. Vlak voor het weekend stond de teller nog op minder dan 30%. Op het laatste moment zijn er toch nog voldoende abonnementen afgesloten.

In Salland zijn er twee uitzonderingen: op de bedrijventerreinen in Olst en Wijhe hebben te weinig bedrijven zich aangemeld. Glasvezel Buitenaf laat weten dat tijdens de voorbereidingen voor de aanleg duidelijk zal worden of deze twee terreinen aangesloten zullen worden.

CIF start binnenkort met de voorbereidingen voor de aanleg van glasvezel op de bedrijventerreinen. De werkzaamheden zullen gecombineerd worden met de aanleg van het glasvezelnet in de buitengebieden. Bedrijven kunnen zich nog steeds aanmelden. Zij kunnen kiezen uit het dienstenaanbod van de zakelijke providers CBizz en Weserve.


Aanleg glasvezel Berkelland van start

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Het geduld van de bewoners van het buitengebied van Berkelland werd lang op de proef gesteld, maar nu is het zover: vandaag werd het startsein gegeven voor de aanleg van glasvezel.

Vandaag werd het officiële startsein gegeven voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied van Berkelland. Wethouder Han Boer en directeur Piet Grootenboer van Glasvezel Buitenaf staken op de Broekhuisdijk symbolisch de eerste schop in de grond.

Glasvezel Buitenaf gaat het buitengebied van Berkelland verglazen. Deze zomer bleek dat er voldoende animo onder de bewoners was. Bijna 60% van de huishoudens meldde zich aan voor een glasvezelabonnement. Inmiddels staat ook voor de bedrijven in de regio het licht op groen. De meeste bedrijventerreinen worden ook meteen voorzien van een glasvezelnetwerk.

Het ging maandag vooral om een symbolische handeling. Hoewel aannemer Glasvezel Net Twente al enige tijd bezig is met de voorbereidingen, zal de daadwerkelijke aanleg van glasvezel pas volgend jaar, na de winter, beginnen. Volgens Cogas is het wel de bedoeling dat eind 2017 alle adressen zijn aangesloten.

Volgende week is het de beurt aan het buitengebied van Winterswijk. Daar gaat op 21 december de eerste schop in de grond. 

Glasvezelcoöperatie Midden-BrabantGlas zet eerste schop in de grond

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Midden-BrabantGlas start op 14 januari a.s. officieel met de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied van Midden-Brabant. Het netwerk van de coöperatie zal eind 2017, begin 2018 ruim 4.000 adressen aansluiten op snel internet. 

In aanwezigheid van de commissaris van de Koning van de Provincie Noord-Brabant zal op 14 januari 2017 een officiële start worden gemaakt met de aanleg van het glasvezelnetwerk van de coöperatie Midden-Brabant. Er zal een symbolische eerste schop in de grond worden gezet. Na afloop van het officiële gedeelte is er vanaf 14.30 uur een informatiemarkt voor belangstellenden met presentaties van providers en uitvoerders. Geïnteresseerden kunnen hier een indruk krijgen van de plannen en de mogelijkheden van glasvezel.

Het glasvezelnetwerk zal 600 km gaan beslaan en meer dan 4.000 woningen in 16 gemeenten in het Brabantse buitengebied verbinden met het internet. Wanneer het netwerk klaar is, strekt het zich uit vanaf Den Bosch tot aan de A27 en van de rivier de Maas tot aan de Belgische grens. Ook sluit het aan op het coöperatieve glasvezelnetwerk van KempenGlas. Aannemer Spitters uit Waalre legt het netwerk aan. Er zullen negen POP’s in de regio komen. Er wordt gestart met de POP in Glize, zo snel mogelijk gevolgd door Riel, waarmee een verbinding naar Baarle-Nassau gemaakt kan worden.

Midden-BrabantGlas is de moedercoöperatie van de lokale coöperaties LangstraatGlas, GroenewoudGlas, Baarle-NassauGlas en GilzeEnRijenGlas. De leden van de coöperaties hebben 45% van de totaal benodigde 13 miljoen euro bijeengebracht. Daarnaast is de Rabobank is een belangrijke partner.

Midden-BrabantGlas legt een ‘open’ glasvezelnetwerk aan. Hierop kunnen in beginsel alle providers hun diensten aanbieden. In eerste instantie zullen de consumentenproviders Fiber, NetRebel, Stipte en TriNed beschikbaar zijn. 

Rendo gaat investeren in glasvezel

Image may be NSFW.
Clik here to view.

De Drentse netwerkbeheerder Rendo gaat dit jaar investeren in de aanleg van glasvezel. Dat blijkt volgens de Hoogeveensche courant uit de begroting van het bedrijf. 

Rendo geeft in haar begroting aan ruim 8 miljoen te willen investeren in glasvezel-netwerken. Het vervoer van data via glasvezel is een nieuwe poot binnen het bedrijf en moet volgens directeur Veenstra in de komende jaren, naast gas en elektriciteit een volwaardige poot van de netbeheerder worden.

Het bedrijf voert in acht gemeenten gesprekken over het aanleggen van glasvezel in de zogenaamde witte gebieden. Dit zijn gebieden waar nog geen breedbandverbinding beschikbaar is. In oktober 2016 is de aanleg van een glasvezelnetwerk in de gemeente De Wolden al gestart.

E-Fiber legt glasvezel in Bernheze

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Bernheze (Noord-Brabant) krijgt glasvezel. Door de samenwerking tussen E-Fiber, de gemeente en Stichting Glasvezel Bernheze kan in februari begonnen worden met de uitrol van een glasvezelnetwerk in heel Bernheze. 

Om het project door te kunnen laten gaan moest 30% van de huishoudens en de bedrijven in de gemeente zich aanmelden voor een glasvezelaansluiting. In de eerste week van dit jaar werd duidelijk dat dat percentage inmiddels behaald is. Volgende maand kan gestart worden met de aanleg van het netwerk.

De inwoners van Heesch, Nistelrode, Heeswijk-Dinther, Vorstenbosch en Loosbroek zullen in 2017 en 2018 worden aangesloten op glasvezel. Voor degenen die zich tijdens de aanlegperiode aanmelden, rekent E-Fiber geen aansluitkosten van € 450.

Huishoudens die een glasvezelaansluiting willen, kunnen kiezen uit een abonnement van TriNed of van Tweak. Tweak kondigde eind december aan haar dekkingsgebied voor 1.000 Mbit uit te breiden naar Bernheze. Volgens de provider is haar aansluitgebied voor 1.000 Mbit hiermee vergroot tot 400.000 huishoudens. 

Breedband Beemster bereidt oprichting glasvezelcoöperatie voor

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Het is al weer een tijdje stil rondom het Noord-Hollandse glasvezelinitiatief Breedband Beemster. Na een succesvolle vraagbundeling in 2015 leek een glasvezelnetwerk dichtbij voor de gemeente Beemster. Toch kwam het in 2016 nog niet tot de aanleg ervan. Achter de schermen wordt er echter nog altijd hard gewerkt om glasvezel naar de bewoners van Beemster te brengen, zo laat het bestuur van Breedband Beemster weten in een nieuwsbrief. 

Eind 2015 sloot Breedband Beemster een periode van vraagbundeling af. 47,5% van de huishoudens in de gemeente meldde zich bij Breedband Beemster aan voor een glasvezelaansluiting. Daarmee was de drempel van 50% bijna behaald. Helaas bleken er meer haken en ogen aan de uitrol van een glasvezelnetwerk te zitten dan alleen het binnenhalen van voldoende aanmeldingen.

In het afgelopen jaar zijn strategische keuzes gemaakt en zijn de financiële consequenties van de aanleg van een eigen glasvezelnetwerk doorgerekend. Volgens het bestuur wordt er hard gewerkt om de vaart er in te houden en besluiten te nemen. Zo zijn de voorbereidingen voor de oprichting van de Coöperatie Breedband Beemster in volle gang.

Ook wordt bekeken in hoeverre de gemeente een rol kan spelen in het initiatief. Wethouder Economische Zaken Butter neemt regelmatig deel aan het bestuursoverleg. Samen met de gemeente wordt onderzocht of er mogelijkheden zijn voor een vorm financiële ondersteuning die niet gezien wordt als marktverstoring. Inmiddels is een financieel model opgeleverd waaruit blijkt dat er een positieve business case is. Een positieve business case is een belangrijke voorwaarde om de benodigde financiering rond te krijgen.

Tenslotte zijn er ontwikkelingen op het vlak van de daadwerkelijke aanleg van het glasvezelnetwerk. Het hoogheemraadschap is van plan om begin dit jaar enkele dijken in de omgeving te gaan verstevigen. Netbeheerder Alliander zal tegelijkertijd nieuwe hoogspanningskabels in de dijk aanleggen. Er wordt nu onderzocht of het haalbaar is om gelijk gelijktijdig een mantelbuis voor Breedband Beemster te leggen. Een gezamenlijke uitvoering van de werkzaamheden kan de kosten drukken. 

Gemeente Overbetuwe en CIF in gesprek over glasvezel

Image may be NSFW.
Clik here to view.

De kans bestaat dat er glasvezel komt in het buitengebied van de Overbetuwse dorpen. Volgens De Gelderlander is de gemeente in gesprek met CIF over de aanleg van glasvezel.

CIF legt op diverse plaatsen in het land glasvezel aan in de zogenoemde witte gebieden. Het gaat om verkennende gesprekken om vast te stellen of CIF ook in Overbetuwe actief gaat worden. Beide partijen hebben vastgesteld dat voor snel internet, glasvezel de enige optie is. Een draadloze 4G verbinding garandeert geen ongelimiteerd snel internet.

De gesprekken hebben een aantal randvoorwaarden opgeleverd. Zo moet minimaal 50% van de huishoudens in het buitengebied zich aanmelden voor een glasvezelabonnement. Net als in de andere gebieden waar CIF actief is, zal ook hier een maandelijks vastrecht van € 9,95 gaan gelden bovenop de abonnementskosten.

In de komende maanden zal duidelijk worden of CIF ook het buitengebied van de gemeente Overbetuwe gaat verglazen. 

Breedband Hollands Kroon vraagt steun gemeente voor samenwerking Kabeltex

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Coöperatie Breedband Hollands Kroon heeft de gemeente Hollands Kroon (Noord-Holland) gevraagd een samenwerking aan te gaan met het Texelse Kabeltex. Deze samenwerking zou de uitrol van een glasvezelnetwerk in de gemeente mogelijk maken. 

Breedband Hollands Kroon onderzoekt al geruime tijd de mogelijkheden om de gemeente te voorzien van een glasvezelnetwerk. Eerder liepen intensieve onderhandelingen met marktpartijen KPN en CIF op niets uit. Onlangs diende zich een nieuwe mogelijkheid aan: een samenwerking met het Texelse kabelbedrijf Kabeltex.

Kabeltex is al tientallen jaren actief op Texel. Aanvankelijk richtte het bedrijf zich op de levering van internet, televisie en telefonie via coax, maar tegenwoordig bestaat het netwerk grotendeels uit glasvezel. Inmiddels zijn alle dorpen op het eiland en een deel van het buitengebied aangesloten op het glasvezelnetwerk.

Kabeltex is bereid te investeren en wil tegelijkertijd een financiële samenwerking met de overheid aangaan. In de afgelopen maanden zijn verschillende financiële scenario’s uitgewerkt. De directie van de coöperatie heeft nu een formeel verzoek aan de gemeente gedaan om te komen tot een financiële samenwerking. Deze samenwerking bestaat uit een subsidie en een garantstelling van de gemeente gecombineerd met de private investering van Kabeltex.

De gemeenteraad wordt op donderdag 26 januari geïnformeerd over de huidige stand van zaken. Vervolgens hoopt de coöperatie dat de raad in februari een besluit kan nemen over de samenwerking. Mocht dit besluit positief zijn, dan zou de aanleg van het netwerk nog in 2017 kunnen starten.  

Om het verzoek kracht bij te zetten roept Belangenvereniging Oostpolder inwoners van Hollands Kroon op om de raadsvergadering bij te wonen. Zo willen ze de gemeenteraad laten zien hoe belangrijk glasvezel is voor de leefbaarheid van de gemeente. Volgens de voorzitter van de belangenvereniging ligt er nu een unieke kans. “Er is niets te verliezen, maar we kunnen wel winnen”, zo schrijft hij in een oproep aan de bewoners.


Informatieavonden glasvezel in Zeevang

Image may be NSFW.
Clik here to view.

In Zeevang (Noord-Holland) is begin januari 2017 een vraagbundeling voor glasvezel van start gegaan. Om de inwoners te informeren over de plannen en mogelijkheden van glasvezel, organiseren Stichting ZeevangNet, E-Fiber en TriNed de komende weken zeven informatieavonden.

In 2015 nam de voormalige gemeente Zeevang (tegenwoordig onderdeel van Edam – Volendam), het initiatief om glasvezel aan te leggen. Op verzoek van de gemeente werd daarbij ook de Stichting ZeevangNet opgericht, om de belangen te vertegenwoordigen van de toekomstige glasvezelgebruikers. De stichting vertegenwoordigt inwoners van de dorpen Kwadijk, Oosthuizen, Hobrede, Beets, Middelie, Schardam en Warder.

Inmiddels hebben de stichting en de gemeente Edam-Volendam een overeenkomst gesloten met E-Fiber. Deze partij wil een glasvezelnetwerk aanleggen in Zeevang. Alle adressen in de kernen en in de buitengebieden krijgen een glasvezelaansluiting. Voorwaarde is wel dat minimaal 55% van de bewoners van het gebied kiest voor glasvezel. Of er voldoende animo is, moet blijken tijdens de vraagbundeling die begin deze maand van start ging.

De stichting ZeevangNet heeft zeggenschap over de exploitatie van het glasvezelnetwerk en houdt toezicht op service levels, service en marktconforme tarieven. Er is gekozen voor een open netwerk. Na het eerste jaar waarin uitsluitend provider TriNed haar diensten aanbiedt op het netwerk, krijgen ook andere providers de mogelijkheid om hun diensten aan te bieden op het glasvezelnetwerk van de stichting.

Voor de bewoners van Zeevang worden in de komende weken informatieavonden georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten lichten ZeevangNet, E-Fiber en TriNed de plannen en de mogelijkheden van glasvezel toe. Geïnteresseerden kunnen op 30 januari om 19.30 uur terecht in restaurant de Oude School in Warder. In februari staan informatieavonden gepland in Beets, Kwadijk, Oosthuizen, Schardam, Middelie en Hobrede. 

Aanleg glasvezel Noordoostpolder van start

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Breedband internet is weer een stap dichter bij voor de bewoners van het buitengebied van Noordoostpolder. Op 25 januari 2017 is FiberFlevo officieel gestart met de aanleg van een glasvezelnetwerk. 

In Ens groef Wethouder Hans Wijnants samen met aannemer Selecta de eerste meters van de geul waarin straks de glasvezelkabel komt te liggen. In totaal wordt er circa 500 kilometer glasvezel aangelegd, waarmee het buitengebied van Noordoostpolder en Urk worden aangesloten op snel internet.

Het was nog even spannend of er wel glasvezel zou komen. Vorig jaar werd een vraagbundeling georganiseerd waarbij geïnteresseerden zich aan konden melden voor een glasvezelabonnement. Bij een minimale deelname van 60% zou het voor FiberFlevo rendabel zijn om het netwerk aan te leggen. Uiteindelijk meldde slechts 54% zich aan. Toch durfde FiberFlevo het aan om de plannen door te zetten.

Het komende jaar krijgen 3.000 huishoudens in het gebied een glasvezelaansluiting. Naar verwachting zullen de werkzaamheden medio 2018 afgerond zijn. 

Samenwerking Zakelijk Glasvezel Oss en CBizz

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Zakelijk Glasvezel Oss is een initiatief van en voor bedrijven uit Oss dat tot doel heeft om de bedrijventerreinen Elzenburg en de Geer aan te sluiten op glasvezel. Bij toeval richtte ook het bedrijf voor zakelijk glasvezel CBizz, na een succesvolle uitrol van glasvezel op terrein Danenhoef, haar pijlen op industrieterrein Elzenburg in Oss. 

Zo ontstonden er gelijktijdig twee verglazingsinitiatieven voor het bedrijventerrein. Voor de partijen aanleiding om te onderzoeken of een samenwerking mogelijk is. CBizz en de coöperatie maken deze week bekend dat zij vanaf nu hun krachten gaan bundelen.

Volgens CBizz levert de samenwerking voor de aangesloten ondernemers het voordeel van de garanties van de coöperatieve vorm van het netwerk en de voordelen van het uitgebreide aanbod en de snelle uitrol die CBizz kan bieden.

Abonnementen zijn er vanaf € 99 per maand (50/50 Mbps). Voor een 100/100 Mbps abonnement betaalt de zakelijke klant € 180 per maand. Omdat er een coöperatieve prijsgarantie geldt, zullen de prijzen in de eerste 10 jaar na het afsluiten van het contract niet verhoogd worden. 

Op bedrijventerrein Elzenburg zijn ongeveer 300 ondernemingen gevestigd. De aanleg van het glasvezelnetwerk is eerder dit jaar van start gegaan. 

Onduidelijkheid over kosten glasvezel buitengebied Overijssel

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Er dreigt vertraging in de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Haaksbergen, Hengelo, Enschede, Losser, Ommen en Dalfsen. Het lijkt er op dat huishoudens meer moeten gaan betalen voor een glasvezelaansluiting dan in eerste instantie de bedoeling was, zo meldt TwenteGlas.

Vorige week vond er spoedoverleg plaats tussen de betrokken gemeenten, CIF en de lokale initiatieven Stichting TwenteGlas, Stichting Vechtdal Breed en Stichting Internet Breedband Buitengebied Dalfsen. CIF zou hebben gemeld dat zij het glasvezelnetwerk in de buitengebieden niet onder de eerder overeengekomen voorwaarden aan kan leggen. Huishoudens zouden ‘substantieel meer’ moeten gaan betalen dan de afgesproken buitengebiedtoeslag van € 9,95. Exacte bedragen zouden nog niet kunnen worden genoemd.

Op meer plaatsen in Nederland, zoals in de Gelderse Achterhoek, lijkt de uitrol van glasvezel door CIF vertraging op te lopen. Eind vorig jaar gaf CIF al aan de huidige strategie te evalueren en vroeg daarbij om meer tijd om de organisatie aan te passen aan de grote vraag naar glasvezel in het buitengebied. De initiatiefgroepen in Twente hebben inmiddels al aangegeven dat zij CIF onverkort aan de overeengekomen voorwaarden zullen houden. 

Vraagbundeling glasvezel Oost Gelre en Aalten voor zomer van start

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Ondanks alle onzekerheid over de uitrol van glasvezel in het buitengebied van de Achterhoek, zal de vraagbundeling in Oost Gelre en Aalten toch voor de zomervakantie van start kunnen gaan, zo meldt de gemeente Oost Gelre in een nieuwsbrief.

Hoewel CIF nog altijd geen duidelijkheid kan geven over de planning en de kosten van de aanleg van glasvezel in het buitengebied, is het wel duidelijk dat in Oost Gelre en Aalten de vraagbundeling voor de zomervakantie van 2017 zal gaan starten. De gemeenten zijn door CIF meegenomen in de zogenaamde tweede fase, wat betekent dat de vraagbundeling gepland staat.

CIF kan echter nog geen uitspraken doen over de prijs en onder welke voorwaarden glasvezel aangelegd kan worden. Vorige week liet CIF weten dat zij voor september 2017 geen concrete informatie kan geven over planning en aansluitkosten in de Achterhoek. Voor Oost Gelre en Aalten geldt dat de prijs voor de glasvezelaansluiting wel voor aanvang van de vraagbundeling bekend zal zijn. 

Vraagbundeling glasvezel bedrijventerreinen Bodegraven

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Deze week is de vraagbundeling voor een zakelijk glasvezelnetwerk op de bedrijventerreinen Broekvelden en Groote Wetering in Bodegraven van start gegaan. Bij voldoende animo kan hier nog voor de zomer een volledig statendekkend zakelijk glasvezelnet aangelegd worden. 

De initiatiefnemers voor het glasvezelnetwerk op de bedrijventerreinen zijn het Ondernemers Collectief Bodegraven (OCB) en FiberRevolution Nederland B.V. Samen zullen zij onder de naam Glasnet Bodegraven het open netwerk gaan exploiteren.

Eind vorig jaar werd in opdracht van het OCB een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Hieruit bleek dat bij voldoende belangstelling van de ondernemers op de terreinen een stratendekkend zakelijk glasvezelnetwerk zowel technisch als financieel haalbaar is. Het onderzoek werd ondersteund door de gemeente Bodegraven-Reeuwijk en grotendeels gesubsidieerd door de provincie Zuid-Holland.

De positieve uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek zette de lichten op groen om deze week te starten met de vraagbundeling. De inschrijvingsperiode loopt tot maart van dit jaar. Bedrijven die zich aansluiten krijgen een 1 op 1 glasvezelverbinding met naar keuze een capaciteit van 50/50 Mbps, 100/100 Mbps of 250/250 Mbps.

Mocht er voldoende animo voor glasvezel zijn op de bedrijventerreinen, dan kan het zakelijk netwerk nog voor de zomer van 2017 worden gerealiseerd. 

Lochem zoekt oplossing voor vertraging aanleg glasvezel buitengebied

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Lochem moet het heft weer in eigen hand nemen bij de aanleg van glasvezel in het buitengebied van de gemeente. Die uitspraak deed wethouder Jan Kottelenberg gisteren tijdens de vergadering van de gemeenteraad. 

Tijdens de raadsvergadering werden vragen gesteld aan de wethouder over het uitstel van de aanleg van een glasvezelnetwerk door CIF. CIF liet de gemeente onlangs weten dat het voor september van dit jaar geen uitspraken kan doen over de uitrol van glasvezel in het buitengebied. Waarschijnlijk zullen de kosten voor de consumenten aanzienlijk hoger uitpakken dan de oorspronkelijk aangekondigde vastrechtbijdrage van € 9,95 per maand.

Volgens de wethouder moet Lochem niet afwachten en gaan kijken naar alternatieven. Zo verwees hij naar de succesvolle coöperatieve aanpak in het Drentse De Wolden. Ook gaf hij aan dat er met andere Achterhoekse gemeenten gekeken wordt naar een gezamenlijke aanpak. 


Nieuwe Handreiking Breedband Buitengebied voor gemeenten beschikbaar

Image may be NSFW.
Clik here to view.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Gemeentelijk Platform Kabels & Leidingen (GPKL) hebben deze week een nieuwe ‘Handreiking Breedband Buitengebied’ voor gemeenten uitgebracht. In het document is kennis en ervaring samengebracht over het uitrollen van glasvezel in het buitengebied van Nederland. 

De aanleg van telecommunicatienetwerken in het buitengebied is in een stroom-versnelling geraakt. Particuliere initiatieven en marktpartijen tonen meer interesse in de aansluiting van het buitengebied op de netwerken. Kostenbesparende maatregelen en mogelijkheden om de efficiency te vergroten, kunnen daarbij helpen. Anderzijds zijn overheden gebonden aan beperkingen, bijvoorbeeld het Europese verbod op staatssteun.

De handreiking biedt gemeenten informatie over onderwerpen als graafdiepte, kosten van herstel van wegverharding, toezicht, leges en juridische aspecten. Hiermee wordt de handelingsruimte van gemeenten in kaart gebracht. 

Burgemeester geeft startsein uitrol netwerk Coöperatie Glasvezel Noord

Image may be NSFW.
Clik here to view.

In Bunne (provincie Drenthe) is vandaag de aftrap gegeven voor de aanleg van glasvezel in Noordenveld Zuid West, Bunne en Winde. 

Eind vorig jaar liet de coöperatie Glasvezel Noord al weten dat gestart kon worden met de aanleg. Vanochtend werd daarvoor het officiële startsein gegeven. Burgemeester Thijssen van Tynaarloo groef het eerste stuk van de sleuf waarin straks de glasvezelkabel wordt gelegd.

De aanlegwerkzaamheden zijn in handen van BAM Infra Telecom BV. De aannemer verwacht eind april klaar te zijn met de werkzaamheden in Bunne, Winde, Peize en Eelde. In Zuidvelde wordt half maart een beging gemaakt met de aanleg. In Een zal vanaf mei tot medio juli gewerkt worden aan het glasvezelnetwerk.

Volgens Directeur Hut van de coöperatie zijn er de laatste dagen voor veel aanmeldingen voor glasvezel uit Eelde en Peize binnengekomen. Aanmelden kan nog tot 15 februari 2017. Geïnteresseerden kunnen kiezen uit abonnementen van providers Netvisit en Plinq.

Vuurwerk bij start aanleg glasvezel buitengebied Rijssen-Holten

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Circa 1.100 huishoudens in het buitengebied van Rijssen-Holten krijgen dit jaar een glasvezelaansluiting. Met het afsteken van vuurwerk werd op 9 februari het officiële startsein gegeven voor de aanleg van een glasvezelnetwerk. 

Tijdens de vraagbundeling bleek er veel belangstelling voor glasvezel te zijn in het buitengebied van Rijssen-Holten. Zeventig procent van de huishoudens meldde zich aan voor een aansluiting. Daarmee werd de benodigde 60 procent ruim overschreden. Voldoende reden om ook daadwerkelijk van start te gaan met de aanleg.

Glasvezel in het Buitengebied, onderdeel van Delta Infratechniek, gaat een open glasvezelnetwerk aanleggen in een deel van het buitengebied van Rijssen-Holten. Er zal worden gestart vanuit de glasvezelcentrale aan de Kwintenweg in Holten. De buurtschappen Beuseberg en Holterbroek zijn als eerste aan de beurt. Eind 2017 zal het hele netwerk klaar zijn.

Door het open karakter van het netwerk kunnen meerdere providers hun internet- en televisiediensten aan gaan bieden. Aangesloten huishoudens krijgen daarmee straks de keus uit verschillende providers

Glasvezelbedrijf HSLnet blijft voortbestaan

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Het Noord-Brabantse glasvezelinitiatief HSLnet is uit de financiële brand. ICT-bedrijf Simac en de gemeente Heeze-Leende staken de helpende hand toe waardoor de voortzetting van HSLnet definitief is. 

Coöperatie HSLnet werd in 2012 opgericht en legde in eigen beheer een glasvezelnetwerk aan in de kernen van Sterksel, Leende en Heeze. Vorig jaar kwam HSLnet in de financiële problemen. IT-bedrijf Simac en de gemeente kwamen vervolgens met een plan om het bedrijf te redden. Simac neemt acht jaar lang de rentelasten van de glasvezelcoöperatie over en zal het netwerk gaan exploiteren. De gemeente Heeze-Leende verstrekt een lening van ruim 5 miljoen.

Alle benodigde overeenkomsten tussen Stichting HSLnet, Coöperatie HSLnet, gemeente Heeze-Leende en Simac Techniek NV zijn inmiddels getekend. Door de ondertekening kunnen de partijen verder met de ontwikkeling van diensten en het aantrekken van nieuwe leden. Verder zullen HSLnet en Simac voor 1 mei 2017 een businesscase voor de uitrol van glasvezel in het buitengebied opleveren. 

Regio-Glasvezel legt zakelijk glasvezelnetwerk bedrijventerrein Zwijndrecht aan

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Het bedrijventerrein Bakestein in Zwijndrecht krijgt binnenkort een zakelijk glasvezelnetwerk. Regio-Glasvezel gaat het terrein voorzien van een collectief netwerk. 

Parkmanager Dick Groen startte een project na klachten van ondernemers over de hoge aansluitkosten voor glasvezel op het bedrijventerrein. Groen ging in overleg met de voorzitter van de Coöperatie Parkmanagement Bakestein en al snel werd duidelijk dat aanleg van een glasvezelnetwerk op het terrein tot aanzienlijk lagere tarieven zou leiden.

ParkTrust nam contact op met zakelijk glasvezelbedrijf Regio-Glasvezel. Aanleg van een netwerk bleek mogelijk wanneer er onder de gevestigde ondernemers voldoende belangstelling zou zijn. Na een succesvolle vraagbundeling kan Regio-Glasvezel nu binnenkort gaan beginnen met de aanleg van een collectief glasvezelnetwerk. 

Samenwerkingsovereenkomst glasvezelbedrijf E-Fiber en gemeente Den Bosch

Image may be NSFW.
Clik here to view.

E-Fiber en de gemeente ’s-Hertogenbosch hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in Nuland en Vinkel. Het glasvezelbedrijf is nog in gesprek met de gemeente Oss om ook in het nabij gelegen Geffen glasvezel aan te kunnen gaan leggen. 

De volgende stap zal een vraagbundeling zijn. Hiermee moet duidelijk worden of er voldoende animo is voor glasvezel in het gebied. Als minimaal 40 procent van de huishoudens een glasvezelabonnement afsluit, gaat E-Fiber het netwerk aanleggen. In Nuland gaat het om 1.800 adressen en in Vinkel om circa 1.000. Wanneer alles volgens planning verloopt, dan kunnen de werkzaamheden nog dit jaar starten. 

Glasvezel voor bedrijventerreinen Gorredijk

Image may be NSFW.
Clik here to view.

In juni van dit jaar kunnen de ondernemers op de bedrijventerreinen in Gorredijk (provincie Friesland) gebruik maken van glasvezel. Dat meldt Sa!.

Op initiatief van Stichting Glasvezel Bedrijventerreinen Gorredijk is in de afgelopen periode de belangstelling voor zakelijk glasvezel gepeild onder de ondernemers op de bedrijventerreinen in Gorredijk. 46 Ondernemers hebben zich aangemeld om mee te doen aan het glasvezelproject. Dat is voldoende om met de aanleg te kunnen starten.

De Stichting kan nu de vergunningen aan gaan vragen bij de gemeente Opsterland. Wanneer alles volgens de planning verloopt, worden de eerste ondernemers begin juni 2017 aangesloten op glasvezel.

De bedrijven die zich tijdens de inschrijfperiode hebben aangemeld betalen een bedrag van 500 euro om de aansluitkosten te dekken. Geïnteresseerde partijen die zich later aanmelden betalen een hoger bedrag, afhankelijk van het aantal aanmeldingen en de aanlegkosten. 


Grote belangstelling voor glasvezel op Halderbergse bedrijventerreinen

Image may be NSFW.
Clik here to view.

De belangstelling voor breedband is groot onder de ondernemers op de Halderbergse bedrijventerreinen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Noord-Brabantse gemeente. 

Het is geen taak van de gemeente om glasvezel aan te leggen. Breedband is echter wel een onderwerp dat het college bezighoudt. De gemeente heeft daarom een inventarisatie gehouden om helder te krijgen of er behoefte aan glasvezel is op de bedrijventerreinen in de gemeente. Volgens wethouder Harteveld is daaruit gebleken dat de belangstelling op de meeste plaatsen enorm groot is.

De gemeente hoopt nu dat de inventarisatie marktpartijen kan interesseren om glasvezel aan te leggen op de bedrijventerreinen. De bevindingen worden dan ook doorgestuurd naar de netwerkbeheerders. “We kunnen alleen faciliteren, maar vinden dit wel zo’n duidelijk signaal dat we het rapport doorsturen naar de telecommarkt,” laat de wethouder weten. “We hopen dat een van de partijen dit op zal pakken.”

CIF gaat door met uitrol glasvezel en investeert 100 miljoen

Image may be NSFW.
Clik here to view.

CIF gaat 100 miljoen investeren in de aanleg van glasvezel in onder andere Gelderland (Glasvezel Buitenaf) en Brabant (Mabib). Dat maakt het bedrijf dinsdag bekend.

Investeringsfonds CIF heeft zich in de afgelopen periode gericht op de aanleg van glasvezelnetwerken in de Nederlandse buitengebieden. Onlangs werden de plannen plotseling in de koelkast gezet. De uitrol van glasvezel zou duurder uitpakken en trager verlopen dan gedacht waardoor een grondige evaluatie noodzakelijk was.

Inmiddels is CIF met een bijgesteld plan naar buiten gekomen. Het bedrijf investeert het komende jaar 100 miljoen  in de aanleg van glasvezel. Dat geld gaat zowel naar de gebieden waar CIF nu al glasvezel uitrolt als naar aanleg in nieuwe gebieden.

In totaal kunnen 32.000 huishoudens zich aanmelden voor een glasvezelaansluiting. CIF gaat hiervoor vraagbundelingen organiseren in Vechtdal, Foodvalley, Achterhoek O-gen (Utrecht), Noord-Brabant, Veluwe en Zuid-Oost Twente. Wanneer 50% van de huishoudens in deze gebieden zich aanmeldt, gaat CIF daar glasvezel aanleggen. De andere gebieden waar CIF mee in gesprek was, zullen waarschijnlijk langer moeten wachten op glasvezel.

Naast het normale abonnementsgeld voor de internet- en televisiediensten, gaan de huishoudens ook een vastrecht van € 12,50 per maand betalen. Dat is hoger dan het bedrag van € 9,95 dat oorspronkelijk was aangekondigd. Voor wie geen maandelijkse opslag wil betalen, bestaat ook de mogelijkheid om het aansluitbedrag af te kopen voor een eenmalig bedrag van € 1.600. 

Campagne voor glasvezel buitengebied Nijenveen van start

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Tijdens de Beurs UITNijeveen wordt op 7 en 8 maart a.s. een nieuw glasvezelinitiatief gelanceerd. Nijeveen Buitengewoon op Glas gaat zich inzetten voor glasvezel in de buitengebieden van de gemeente Meppel.

Dorpsvereniging Nijeveen en Handelsvereniging Nijeveen gaan hun krachten bundelen om zo het buitengebied van Meppel aan te sluiten op glasvezel. Gezamenlijk lanceren zij komende week het initiatief Nijeveen Buitengewoon op Glas. Met een collectieve vraagbundeling willen ze de handen op elkaar krijgen om alle adressen (woonhuizen en bedrijfspanden) in Nijeveen en omgeving te voorzien van een glasvezelaansluiting.

Het initiatief heeft ook samenwerking gezocht met LTO-Noord en ICC Parkmanagement Meppel. De bedrijven die gevestigd zijn op de industrieterreinen en de agrarische bedrijven in het buitengebied hebben grote behoefte aan snelle digitale verbindingen. Glasvezel is nodig om niet achter te gaan lopen. Een collectieve aanpak waarbij zowel huishoudens als bedrijven in Nijeveen en omgeving worden aangesloten op glasvezel ligt dan ook voor de hand.

In de komende tijd zal er campagne worden gevoerd om de inwoners en ondernemers in Nijenveen te informeren over de plannen. De initiatiefgroep wil daarbij zoveel mogelijk intentieverklaringen verzamelen om het project kracht bij te zetten.

‘Gemeenten en provincies mogen actieve rol spelen bij aanleg glasvezel’

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Nederlandse provincies en gemeenten zouden zich actiever in moeten zetten om breedband in de buitengebieden van Nederland mogelijk te maken. Zij houden zich nu – onterecht – op de achtergrond uit angst op de vingers getikt te worden door de Europese Commissie, zo stellen wetenschappers van de RUG. 

Volgens dr. Koen Salemink en prof. dr. Dirk Strijker van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zijn gemeenten en provincies nu onterecht terughoudend om zich actief te bemoeien met de aanleg van breedband- en glasvezel in de buitengebieden. Overheden beweren dat Europese regelgeving het onmogelijk maakt om een actieve rol te spelen en dat zij moeten wachten op initiatieven vanuit de markt.

Een participatie van gemeente of provincie in de aanleg van breedbandinternet wordt aangemerkt als marktverstorend, wat partijen op een veroordeling door het Europese hof van Justitie kan komen te staan. Salemink en Strijker stellen nu echter dat er recente Europese voorbeelden zijn waarbij overheden zelf internetinfrastructuur hebben aangelegd. ‘Overheden mogen wel degelijk zelf een glasvezelnetwerk aanleggen en in eigendom hebben, onder de conditie van een open netwerk,’ zo zeggen zij. ‘Het beheer van het netwerk moet daarbij aanbesteed worden.’

Volgens de wetenschappers heeft een dergelijk model wel goedkeuring van de Europese Commissie. In Frankrijk en Oostenrijk zijn al constructiess goedgekeurd. ‘Nu we Europese jurisprudentie zien ontstaan, willen we ambtenaren en bestuurders nogmaals op het hart drukken dat ze echt actiever mogen zijn dan ze wellicht denken.’

Aanleg glasvezel Berkelland, Salland en Winterswijk in april van start

Image may be NSFW.
Clik here to view.

CIF start op 4 april met de aanleg van het glasvezelnetwerk in het buitengebied van Berkelland, Salland en Winterswijk. Dat meldt het bedrijf in haar nieuwsbrief.

Vorig jaar kondigde CIF aan dat er in de buitengebieden van Berkelland, Salland en Winterswijk voldoende belangstelling voor glasvezel was om de aanleg te kunnen starten. In december ging al symbolisch een eerste schop in de grond. Glasvezel Buitenaf kondigde daarbij aan dat de daadwerkelijke aanleg pas na de winter zou starten.

Aannemer GNT (Glasvezel Net Twente), een samenwerkingsverband tussen BAM Infra Telecom en Van Gelder Telecom, zal de werkzaamheden uit gaan voeren. De voorbereidende werkzaamheden zijn al gestart. De bewoners worden nog nader geïnformeerd over de exacte planning.

Aanmelden voor een glasvezelaansluiting kan nog steeds. Het oorspronkelijke aanbod waarbij de abonnee een maandelijkse vastrechtvergoeding van € 9,97 betaalt bovenop het abonnement bij één van de providers, is nog altijd geldig. Omdat de officiële vraagbundeling inmiddels is afgelopen, wordt daarnaast een aanvullende eenmalige aansluitbijdrage van € 239,00 in rekening gebracht. 

E-Fiber brengt glasvezel naar Ridderkerk

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Glasvezelbedrijf E-Fiber heeft haar pijlen gericht op Ridderkerk. Bij voldoende animo wordt de hele Zuid-Hollandse gemeente voorzien van glasvezel.

E-Fiber bereikte deze week overeenstemming met de gemeente Ridderkerk over de aanleg van glasvezel. Het bedrijf gaat haar breedbandnetwerk in heel Ridderkerk aanleggen: zowel in de kernen als in de buitengebieden. Het gaat om circa 23.000 adressen.

Voorwaarde voor de aanleg is wel dat minimaal 40% van de huishoudens en bedrijven in Ridderkerk een glasvezelabonnement afsluit bij één van de aangesloten providers. In Ridderkerk werkt E-Fiber samen met providers TriNed en Tweak. Wordt de drempel behaald, dan zal E-Fiber nog in de 2e helft van 2017 starten met de graafwerkzaam-heden.

Wie tijdens de vraagbundelingsperiode een abonnement afsluit, krijgt een gratis glasvezelaansluiting. Ook activering en installatie zijn gratis. Abonnementen zijn er vanaf € 35,00 per maand, maar ook een 1.000 Mbit abonnement van Tweak behoort tot de mogelijkheden. 

Provincie onderzoekt mogelijkheden breedband Zeeuws buitengebied

Image may be NSFW.
Clik here to view.

De provincie Zeeland heeft de mogelijk-heden om hoogwaardig breedband uit te rollen in het Zeeuwse buitengebied onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat een glasvezelnetwerk voor het grootste gedeelte van het Zeeuwse buitengebied niet rendabel gemaakt kan worden. Een combinatie van vaste en draadloze techniek lijkt het beste alternatief. 

In de provincie Zeeland vallen bijna 9.000 adressen in het zogenaamde witte gebied. Op deze adressen is de internetsnelheid lager dan 30 Mbit/s. Voor ruim 6.600 adressen is zelfs 10 Mbit/s niet haalbaar. Dit vormt niet alleen een probleem voor particulieren, maar ook voor ondernemers zoals agrarische bedrijven met melkrobots en recreatie-bedrijven.

In Zeeland worden verschillende alternatieven bedacht om op een rendabele manier zoveel mogelijk huishoudens te voorzien van snel internet. Vorig jaar is in de gemeente Noord-Beveland al een proef gedaan met een netwerk bestaande uit zowel vast als draadloos internet. In Goes zijn ook twee initiatieven voor de uitrol van hoogwaardig internet in het buitengebied uitgewerkt. Ook in Wolphaartsdijk is de aanleg van een vast-draadloos netwerk onderzocht. 


Grote belangstelling voor glasvezel in Anderen

Image may be NSFW.
Clik here to view.

De inwoners van Anderen (provincie Drenthe) willen glasvezel. 77% van alle huishoudens heeft aangegeven interesse te hebben in een glasvezelaansluiting.

Met een subsidie van de provincie Drenthe heeft de Glasvezelcommissie Anderen in de afgelopen periode de belangstelling onder de inwoners van Anderen gepeild. En die lijkt er zeker te zijn: 77% van de huishoudens heeft laten weten geïnteresseerd te zijn in een glasvezelverbinding.

Glasvezelcommissie Anderen hoopt nu met deze resultaten in de hand op te kunnen trekken met ECO Oostermoer Verbindt. Dit bewonersinitiatief is opgericht om in coöperatief verband, in eigen beheer glasvezel aan te gaan leggen. 

Glasvezel voor bedrijventerreinen Noordoostpolder

Image may be NSFW.
Clik here to view.

De bedrijventerreinen in Noordoostpolder worden aangesloten op glasvezel. Er zijn voldoende aanmeldingen binnen gekomen om met de aanleg van een glasvezelnetwerk te kunnen starten, zo meldt FiberFlevo.

Afgelopen donderdag werden rond het middaguur de laatste aanmeldingen geteld. Op de valreep bleek de drempel van 130 aanmeldingen gehaald te zijn - 133 bedrijven hebben zich ingeschreven voor een glasvezelaansluiting.

Nu er voldoende aanmeldingen zijn kan gestart worden met de aanlegwerkzaamheden. Wanneer alles volgens planning verloopt, hoopt FiberFlevo in januari 2018 alle aansluitingen opgeleverd te hebben.

FiberFlevo heeft inmiddels ook plannen om glasvezel aan te gaan leggen op het bedrijventerrein Urk. Niet alle bedrijven op dit terrein kunnen nu beschikken over glasvezel. De glasvezelaanbieder maakt momenteel plannen om ook hier een vraagbundeling te starten. 

Bedrijvenpark Molenwetering Alphen a/d Rijn krijgt glasvezel

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Binnenkort wordt het bedrijvenpark Molenwetering in Alphen aan den Rijn aangesloten op glasvezel. FiberRevolution laat weten snel met de aanleg van het zakelijke glasvezelnetwerk te gaan beginnen.

Onder de naam Glasnet Alphen gaat FiberRevolution de bedrijven op het bedrijven-terrein Molenwetering en in het buitengebied van Boskoop voorzien van glasvezelaansluitingen. Volgens het glasvezelbedrijf ondervinden de gevestigde bedrijven hier regelmatig hinder van hun slechte en trage ADSL verbinding. Steeds meer ondernemers kiezen daarom voor een toekomstvaste oplossing met een hogere beschikbaarheid.

Iedere aansluiting krijgt beschikking over een eigen Ethernet capaciteit van 50, 100 of 250 Mbps zonder overboeking. De aangesloten bedrijven worden via een darkfiber backhaul automatisch verbonden met de neutrale marktplaats RiX (Rotterdam internet eXchange) en datacenter Nikhef in Amsterdam. Hier biedt een ruime keuze aan providers zijn diensten aan.

Naar verwachting zullen rond de zomer van 2017 alle bedrijven aangesloten zijn. Bij voldoende vraag gaat FiberRevolution de komende jaren het dekkingsgebied verder uitbreiden. Het bedrijf heeft zich tot doel gesteld alle bedrijvenparken in Alphen aan den Rijn te kunnen bedienen. 

Glasvezel haalbaar voor buitengebied Emmen

Image may be NSFW.
Clik here to view.

De aanleg van glasvezel in de buiten-gebieden van de gemeente Emmen is financieel haalbaar. Dat maakt Snel Internet Buitengebied Emmen (SIBE) deze week bekend. 

De werkgroep heeft zich tot doel gesteld de aanleg van snel internet in de buitengebieden en op de bedrijfsterreinen in de gemeente Emmen te bevorderen. Een eerste stap daarbij was de inventarisatie van de behoefte aan snel internet. Eind vorig jaar op 10 november, werd de inventarisatiecampagne officieel afgetrapt in Hotel Emmen. Gedeputeerde van de provincie Henk Jumelet sprak daarbij zijn streven uit om in 2019 de hele provincie Drenthe te voorzien van snel internet.

Deze week werd duidelijk dat 65% van de adressen in de zogenaamde witte gebieden zijn belangstelling heeft kenbaar gemaakt door zich aan te melden voor een breedbandverbinding. Daarmee zijn er voldoende aanmeldingen binnen gekomen om de aanleg van glasvezel in het gebied rendabel te maken.

Nu er voldoende belangstelling blijkt te zijn, gaat Verbind Drenthe een bureau opdracht geven om voor de hele provincie een gebiedsanalyse te maken. Daarna moet SIBE kiezen: zelf een glasvezelcoöperatie oprichten of in zee gaan met een marktpartij. In de tussentijd gaat SIBE voorlopig nog even door met het verzamelen van handtekeningen. Hoe meer adressen, hoe sterker de positie in de onderhandelingen met eventuele marktpartijen.

Net als gedeputeerde Jumelet gaat SIBE er van uit dat er over twee jaar glasvezel in het buitengebied ligt. 

Oosterhout en Mabib ondertekenen overeenkomst glasvezel

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Het buitengebied van de gemeente Oosterhout (Noord-Brabant) is weer een stapje dichter bij glasvezel. Mabib gaat daar in april van start met een glasvezel-campagne. 

Lokaal initiatief Werkgroep Glasvezel Den Hout maakt zich al geruime tijd hard voor breedband in het buitengebied. Bij deze initiatiefgroep hebben zich ook vertegenwoordigers van de dorpen Dorst en Oosteind aangesloten. De initiatiefgroep werkt nauw samen met de gemeente. Bij hun zoektocht naar mogelijk-heden om het gebied te voorzien van breedband, kwamen de initiatiefnemers terecht bij glasvezelbedrijf Mabib.

Na succesvolle gesprekken zijn de partijen nu overeengekomen dat er bij voldoende belangstelling glasvezel aangelegd kan worden in het buitengebied van Oosterhout. Wethouder Marcel Willemsen van de gemeente Oosterhout en de directeur van Mabib Pieter van Grunsven ondertekenden een overeenkomst waarin afspraken gemaakt worden over de aanleg van glasvezel.

Half april start Mabib een glasvezelcampagne in het buitengebied van Oosterhout. Alle inwoners van zonder coax- of glasvezelaansluiting ontvangen dan een aanbod om een glasvezelabonnement af te sluiten. Omdat het aanleggen van een glasvezelnetwerk in het buitengebied duur is, betalen huishoudens naast het abonnementsgeld van de provider ook een maandelijkse vastrechtbijdrage van € 15 en een eenmalige bijdrage van € 250.

Om de bewoners uitgebreider te voor te lichten over het project en de mogelijkheden van glasvezel, worden op 18 april (Seterse Hoeve, Oosterhout) en op 20 april a.s. (Dorpshuis Den Brink, Den Hout) informatieavonden georganiseerd.

Wanneer minimaal 55% van de 380 huishoudens in gaat op het aanbod, zal Mabib een glasvezelnetwerk aan gaan leggen. Verloopt alles volgens planning, dan kan Mabib na de zomer van 2017 al starten met de aanleg. De eerste woningen kunnen dan dit jaar nog aangesloten worden op glasvezel. 

Inschrijfperiode glasvezel Zeevang zit er bijna op

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Met de einddatum van de inschrijfperiode in zicht is nog altijd niet duidelijk of Zeevang glasvezel gaat krijgen. Volgens het Noordhollands Dagblad gaat het er om spannen of het benodigde aantal inschrijvingen eind deze week wordt behaald. 

In 2015 werd de stichting ZeevangNet opgericht met als doel glasvezel naar Zeevang (Kwadijk, Oosthuizen, Hobrede, Beets, Middelie, Schardam en Warder) te halen. Er werd een overeenkomst gesloten met de gemeente Edam-Volendam en glasvezelbedrijf E-Fiber. E-Fiber zegde daarbij toe bij voldoende animo in het gebied een glasvezelnetwerk aan te willen leggen.

Om middernacht vrijdag 31 maart sluit de inschrijfperiode van het glasvezelproject. Dan moet 55% van alle huishoudens in Zeevang zich aangemeld hebben voor een glasvezelabonnement. Die 55% is de drempel die E-Fiber heeft gesteld om de aanleg van een netwerk door te kunnen laten gaan.

Vlak voor de sluitingsdatum is de 55% echter nog niet behaald. ZeevangNet hoopt dat er nog een eindsprint in zit, maar spannend is het wel. Een woordvoerder van ZeevangNet laat weten dat het er in ieder geval naar uitziet dat het percentage hoog genoeg is om in gesprek te blijven met E-Fiber. Hoe hoog de teller precies staat wil de stichting op dit moment nog niet bekend maken. 

Gezamenlijke aanleg glasvezel gemeenten Brabantse Wal

Image may be NSFW.
Clik here to view.

De Noord-Brabantse gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht onderzoeken samen de mogelijkheden om de buitengebieden van de gemeenten te voorzien van glasvezel.

Vorig jaar werd een breedband taskforce in het leven geroepen door de gemeenten. Recent is een gesprek gevoerd met de Maatschappij voor Breedband Internet Brabant (Mabib). Mabib is al op meerdere plaatsen in de provincie actief met de aanleg van glasvezelnetwerken in de buitengebieden.

De Brabantse Wal gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht hebben nu richting Mabib aangegeven dat zij samen op willen trekken bij de aanleg van glasvezel. Na de zomer gaat Mabib inventariseren hoe groot de belangstelling is onder de huishoudens in het buitengebied.

Wanneer meer dan 55% van de adressen mee wil doen, dan is het voor Mabib rendabel om een glasvezelnetwerk aan te leggen. Valt de vraagbundeling positief uit, dan kan in het eerste kwartaal van 2018 als gestart worden met de aanleg van het netwerk.