
Jans Speulman, Jeroen Stern en Jan Scholten, alle drie bewoners van het buitengebied van Slangenburg en Heidenhoek, zijn grote voorstanders van glasvezel. Ze hebben daarom een werkgroep opgericht om de gemeenten Doetinchem en Bronckhorst te overtuigen van de noodzaak van een snelle aanleg van glasvezel in het buitengebied. Snel internet is volgens de werkgroep een basisvoorziening en zou daarom voor ieder huishouden, iedere school en voor ieder bedrijf beschikbaar moeten zijn. Ook als deze buiten de dichtbevolkte kernen gevestigd zijn.
De kernen van Doetinchem en Zelhem beschikken wel over snel internet. Glasvezel in het buitengebied staat al langer op de agenda in de gemeenten. Doetinchem en Bronckhorst schaarden zich al eerder achter het samenwerkingsverband van de provincie en Achterhoekse gemeenten (Glasvezelmaatschappij Achterhoek B.V.). Europese wetgeving blokkeerde dit breedbandinitiatief echter.
Momenteel heeft investeerder CIF plannen om glasvezel aan te leggen in de Achterhoekse buitengebieden. Diverse gemeenten maken hierover individuele afspraken met CIF. Binnen deze plannen staat min of meer vast dat er een minimaal vereiste deelname van 50% zal moeten zijn, voordat CIF met een eventuele verglazing aan de slag gaat.
De werkgroep Glasvezel Slangenburg-Heidenhoek mist echter de urgentie en daadkracht om het buitengebied snel van glasvezel te voorzien en wil het proces nu een zetje in de rug geven. In plaats van afwachten wil de werkgroep zelf al informatieavonden over glasvezel gaan organiseren. Daarnaast wordt gestart met een eerste belangstellingsregistratie zodat snel een beeld kan worden gekregen of de aanleg van een glasvezelnetwerk haalbaar is.
Huishoudens in het buitengebied van de Slangenburg en de Heidenhoek hebben de eerste informatiebrief van de werkgroep inmiddels ontvangen. Daarin worden geïnteresseerden opgeroepen zich via de website van de werkgroep aan te melden. De werkgroep hoopt zo richting de gemeenten het signaal af te geven: Wij zijn er klaar voor!