
In het voorjaar van 2015 begon de werkgroep met het verzamelen van handtekeningen van inwoners van de zogenoemde zanddorpen die ‘de digitale zandweg in willen ruilen voor een digitale snelweg’. Rond 1 juli van dat jaar had 60% van de bewoners van het gebied bij de werkgroep te kennen gegeven geïnteresseerd te zijn in een glasvezelaansluiting.
ZDOG heeft in het najaar ook een zogenaamde marktconsultatie gehouden. Dat wil zeggen dat marktpartijen zijn uitgenodigd om aan te geven tegen welke kosten en op welke termijn zij een glasvezelnetwerk aan zouden kunnen leggen. De werkgroep heeft hier geen enkele reactie op ontvangen.
Inmiddels heeft de werkgroep contact gehad met CIF, een fonds dat investeert in glasvezelnetwerken in zogenaamde onrendabele gebieden. ZDOG ziet een samenwerking met CIF als een serieuze mogelijkheid om haar doel, glasvezel in Pesse, Fluitenberg en Stuifzand, te realiseren. CIF is met name een interessante samenwerkingspartner omdat het fonds ook de financiering van het glasvezelnetwerk voor haar rekening kan nemen. CIF wil niet alleen de drie zanddorpen voorzien van glasvezel, bij voldoende interesse is het investeringsfonds ook geïnteresseerd in de uitrol van glasvezel in de andere dorpen rond Hoogeveen.
De Hoogeveensche Courant meldt deze week dat ook een intensieve samenwerking met Glasvezel De Wolden tot de mogelijkheden behoort. Glasvezel de Wolden sloot in januari een investeringsovereenkomst met netwerkbeheerder Rendo waarmee glasvezel in De Wolden en omgeving in een vergevorderd stadium is gekomen.
In de afgelopen maanden is veel overleg geweest tussen de gemeente Hoogeveen, CIF en de werkgroep. Tijdens de raadvergadering van donderdag 10 maart a.s. zullen het college en de initiatiefnemers van Zaanddörpen op Glas de gemeenteraad van Hoogeveen bijpraten over de recente glasvezelontwikkelingen.
Wanneer alles loopt zoals de werkgroep ZDOG gepland heeft, dan zou het gebied mogelijk voor 1 januari 2017 aangesloten kunnen worden op glasvezel.